Tanfolyamos úszásoktatás

E-mail Nyomtatás

A hagyományos tanfolyamos úszásoktatás keretein belül 4-14 éves korig foglalkozunk gyerekekkel. Elsősorban a heti két órában történő úszást javasoljuk, emellett lehet hatékony fejlődést elérni, de természetesen igény szerint lehetőség van a heti egy alkalomra is.

Egy időpontban két képességcsoport úszik egyszerre, mindkettőben 6-6 főt tudunk fogadni.

Módszertanilag a hát-, és gyorsúszás párhuzamos oktatását részesítjük előnyben, erre építjük a későbbiekben a mellúszást, illetve a pillangóúszást.

Tudásszint alapján öt képességcsoportba osztjuk a gyerekeket, törekszünk a minél differenciáltabb oktatásra, a hatékonyabb fejlődés érdekében.

Vízhez-szoktató:

Ezeket a foglalkozásokat a nagymedence szélén egy fél méteres sávban tartjuk.  Ide azokat a gyerekeket várjuk, akik most ismerkednek az úszás alapjaival. Az oktató mindvégig bent van a gyerekekkel a vízben, amíg ez szükséges. Mivel itt nem ér le a gyerekek lába, ezért többféle segédeszközzel igyekszünk megkönnyíteni az oktatást (szivacskarika, úszóöv, szivacs karúszó). Megtanulják a levegővételt és kifújást, a merülést, vízbeugrást, lebegést és siklást hason és háton, úszódeszkával és anélkül, valamint a gyorsúszás és hátúszás lábtempóját. Ezen a szinten a gyerekek megszerzik az alapvető vízbiztonságot. A mélyvízben való oktatásnak nagy előnye, hogy a gyerekeket nem kell "átszoktatni" a kisvízből, így a tanulási folyamat is gyorsabb lesz.


Mélyvizes kezdő:

Itt a medence szélén egy kötéllel leválasztott fél méteres sávban úsznak a gyerekek a medence teljes hosszában (25 méter). Ennél a csoportnál az oktató már nem megy be a gyerekekkel a vízbe. A fal mellett végzett gyakorlatok mellett megtanulnak vízbe ugrani, majd a medence hosszában úszni úszódeszkával, eleinte csak lábtempóval.  Ezután térünk át a kartempók oktatására először hátúszásban, majd gyorsúszásban, deszkával illetve deszka nélkül, valamint a gyorsúszás levegővételét is itt tanítjuk. A képességcsoport célja, hogy mindkét úszásnemben minél tökéletesebben ússzanak a gyerekek. A fél méteres sávnak köszönhetően a gyerekek bármikor meg tudnak kapaszkodni mindkét oldalon, ezzel nagyobb biztonságérzetre tesznek szert. Az úszás itt csak az egyik irányba történik, visszafelé a parton sétálnak, így nem terheljük őket túl, lehetőségük van pihenni.


Félhaladó:

Azok a gyerekek kerülnek ide, akik már teljes biztonsággal úsznak a mélyvízben, és végi tudják úszni megállás nélkül a 25 métert hát-, illetve gyorsúszásban. Itt tökéletesítjük a gyors-, és hátúszást, összehangoljuk a kar- és lábtempót, illetve a mellúszást is itt tanítjuk. Kezdetben nem úsznak még oda-vissza 50 métert, 25 méternél pihenőt tartunk, fokozatosan térünk át a hosszabb, folyamatosabb úszásra.


Haladó:

A haladók már folyamatosan úsznak megállás nélkül több hosszon keresztül gyors-, hát-, és mellúszásban, egyre növekvő terhelés mellett. A cél, hogy a kisebb technikai hiányosságokat kijavítsuk, de már terhelést is adjunk. Megismertetjük a gyerekeket a delfin lábtempóval is.


Edzés:

Az edzés jellegű óránkra kizárólag azoknak a jelentkezését várjuk, akik már részt vettek hasonló órákon, gyors-, hát-, és mellúszásban növekvő terhelés mellett is jó technikával úsznak, ismerik a delfin lábtempót. Nekik a hangsúly a terhelésen van, használnak ellenálláslapot, lábbóját, megtanulják a rajtokat, fordulókat és a pillangóúszást is tanítjuk.


Alapvető filozófiánk, hogy a hozzánk járó gyerekeket magas szakmai színvonalon, játékos foglalkozások keretében tanítsuk,hogy örömmel jöjjenek minden foglalkozásra, és olyan úszástudásra tegyenek szert, melyet egész életükön át használni tudnak.

Elérhetőségek

Bácsalmási Gábor

elnök, kosárlabda vezetőedző

Telefon: 06-20/93-43-873

E-mail: bacsalmasigabor@herceghalmise.hu


----------------------------------------------------

Pécsi Andrea

úszóiskola-vezető

Telefon: 06-70/70-40-530

E-mail: pecsiandrea@herceghalmise.hu


Herceghalmi Sportegyesület adatai

Adószám: 18001013-1-13
Bankszámlaszám: CIB bank 10702332-49931002-51100005
Cím: 2053 Herceghalom, Liget utca 2. II/1.

TAO

Közhasznúsági jelentés

Üzenet küldése